Julesøg for Nose Work begynder ekvipager

December 10, 2016

 

I går aftes havde jeg mit aller første Julesøg - et julesøg jeg har planlagt siden Halloween for mine Nose Work kursister. 

Jeg har brugt en del tid på planlægning af kurset. Samt tænkt over at få det sat sammen således at det passede til alle kursisterne på holdet. 5 ud af 6 hunde og ekvipager kendte jeg - men det er jo aldrig til at vide om det man planlægger også holder i praksis. 

Julesøget var oprindeligt tiltænkt øvet ekvipagerne - altså dem der arbejder på ren duft. Men da der var stor efterspørgsel på et lignede begynder hold, måtte jeg jo i tænkeboks, så også begynder-ekvipagerne kunne få et kursus der gav mening.

Der var planlagt ca. 30 min teori og 3,5 times træning ( med en lille pause midt på). Vi startede aftenen med parrede søg i butikken samt på toilettet. Alle hundene arbejdede fantastisk - og hundeførerne var rolige og hjalp minimalt og støttede hundene rigtig fint. ​

Lille Bjørn formåede simpelthen at dreje låget på en spand (ovenpå låget sad den parrede duft). Så han fik fat i håndtaget med munden og drejede låget så han kunne komme til duften. Sikke en sej løsning på et problem jeg havde skabt (fordi jeg troede han også kunne nå den).

 

 

Herefter havde jeg lagt det deciderede Julesøg - opsat som en reel konkurrence med mulighed for at vinde rosetter og ekstra præmier (små pivende nissemænd). Julegaver var vores beholdersøg. Og julekugler som distraherende element. De fleste af hundene var først nyligt (og nogle også først denne aften) blevet introduceret for Lavendel-hydrolat. Og derfor er sådan et søg jo svært for både hunde og førere - men det er god træning. 

Alle hundene markede i en vis udstrækning på den konkrete pakke, som var den rigtige - men flere af hundeførerne syntes ikke at hundene var tydelige nok, eller stolede ikke helt på hundene. Eller kunne ikke helt lure hvilken pakke det var (nogle af hundene markede på den rigtige pakke og pakken ved siden af). Sjovt var det også at se hvor forskellige hundeførerne er i forhold til når de selv kan se (og kender lokation) på duften kontra når de står i en "konkurrence-lignende" situation og skal stole 100% på hundene. 

3 hunde valgte den rigtige pakke og 3 hunde var forbi den rigtige pakke, men hundeførerne var i tvivl og valgt en anden pakke. Selvom de faktisk havde på fornemmelsen det måske var den anden (og altså rigtige pakke). 

Megan vores alderspræsident, som også har gået på begynderhold hos mig løb med en 1. præmie. Hun var hurtig (under et minut) og på den tid markede hun 3 gange på den rigtige pakke førend hundeføreren stolede på hende. 
Moby løb med en 2. plads. Han har gået på samme begynderhold som Megan. Og var i starten meget hurtig, stressede og havde svært ved at vælge miljøet fra. Han var så sej i går i alle søgene. Meget mere rolig og systematisk i sin fremgang, og spekulerede ikke meget over miljøet. Super flot præsentation. Han valgte til sidst i frustration at tage den konkrete kasse i munden for at kommunikere endnu mere med sin hundefører. 
Og sidst men ikke mindst løb Lille Bjørn med 3. pladsen. Aldrig har jeg set en hund med så meget personlighed, gå-på-mod i arbejdet og bare klø på derudaf med logrende hale. Han er helt ny i sporten også, men er startet op med kasser og godbidder og hold fast hvor havde han bare styr på at det var kasserne det handlede om. Valgte miljøet fra og søgte på kasser! 

Selma den lille sorte yndige, smukke og meget logrende og dygtige næsehund var faktisk også på den rette kasse, men markede også en anden kasse. Og hundeføreren valgte at stole på sin hund. Og dét var dejligt at se, dejligt førerarbejde. Selma er helt ny på duften og derfor kan man jo ikke forvente en decideret markeringsadfærd på duften og det kan være svært at lokalisere den rette kasse for så ny en hund. Hun arbejdede sejt og godt og især til det sidste søg i laden så vi meget hale-kommunikation på hende. Og hun vagte flot musespor og andet fra for at søge - så hun skal nok blive en super-sej-præmievindende hund!

Yogi var første gang han var på stedet og første gang jeg mødte ham. Han blev først introduceret for Lavendel på dagen og arbejdede super fokuseret og havde en hundefører med som tog hele seancen med ophøjet ro. Da han ikke var særlig specifik bad hun ham rolig afsøge kasserne igen - og igen - til hun til sidst valgte den kasse som var ved siden af rette kasse. Hun var - med god grund - i tvivl om hvilken én det var, og det tror jeg også Yogi var. Men dejligt førerarbejde.

Lille Max har én mission i livet og det er at lære hans hundefører noget om at give slip på kontrollen. Og det viser han også i sit Nose Work arbejde. Han valgte også kassen ved siden af den rigtige - og valgte at lave en lille elefant-øvelse på den. Hundeføreren stolede på Max (selvom de to andre af hans hunde havde valgt en anden kasse) og som med de andre helt nye hunde kan man jo ikke forvente en hund der kan lokalisere 100% korrekt. ​

 

Vi sluttede aftenen i laden med et afgrænset søg med 7 parrede dufte og et køretøjssøg. Hundene var trætte, men arbejdede ufortrødent videre. De valgte alle flot miljøet fra og fandt duftene også den høje der hang frit på en ledning og de to i høet. Super seje hunde med hundeførere der hjælper på gode måder så hundene lærer at arbejde selvstændigt.

Vi fik luret af hvordan hundene hver især har deres eget kropssprog når de finder duften. Megan knækker halen ind under sig når hun er ved kilden. Selmas hale logrer hele tiden, men når hun er ved kilden så "speed"-logrer den. Lille Bjørn så ikke hundeførerens hjælp som en hjælp, da han blev løftet umotiveret op på en høballe, men da han selv bad om at blive hjulpet op fandt han den gemte duftkilde.

Store Yogi arbejdede for hans hundefører selvom han var træt. Man kunne se i de store smukke øjne at han var brugt. Men han arbejdede roligt videre. Max arbejdede sejt og systematisk når hundeføreren ikke var så koncentreret om ham. Store Moby dreng var så sej til at vælge miljø fra, og hold nu op hvor bliver man stolt på hundeførerens vegne når man ser kæmpe fremskridt. Kæmpe fremskridt i denne træning ja, men også i hans hverdag er han blevet bedre til ikke at lade sig påvirke af miljøerne. Og det er jo en fantastisk "bivirkning".

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Udvalgte blogindlæg

Fra 3 til 1 hund på 3 måneder