Nose Work prøve - klasse 1

March 30, 2018

I torsdags var PellePirat og jeg til Nose Work prøve.

 

Jeg er blevet meget bedre til at sætte bestemte kriterier for hvad dagen skal indeholde på en konkurrence dag for at vi har nået vores mål. Det gør jeg allerede ugerne op til prøven. I dagene lige op til intensiveres de og fastsættes.

 

Hvad skal der til for at det er en succes? Mine eneste kriterier i øjeblikket er:

  1. Glad og overskudsagtig PellePirat

  2. Ingen stress - hverken hos ham eller hos mig

  3. Han kan løse søgene

På denne måde kan jeg langt bedre holde mig til kriterierne, samt holde fakta op mod målene, og det vigtigste er, at jeg ikke ændrer dem undervejs. 

 

Prøven forløb super fint. Jeg har absolut intet at sætte en finger på, både udførelsen af prøven rent praktisk og dommerne var bare super godt! Jeg er simpelthen STOR FAN og tilhænger af den kultur, som jeg synes, at der dannes omkring NW prøverne her i DK.

 

Hele dagen var der bare god stemning, grin og kram. Hver gang en deltager kommer ud fra et søg, bliver der interesseret spurgt indtil hvordan det gik, og alle følger kærligt med i hvordan det går med med-deltagerne. Selvom vi konkurrerer mod hinanden - så er det slet ikke dét, der skinner igennem sådan en dag. 

 

Der bliver taget hensyn til dem, som har reaktive hunde og der er ingen pjat med noget overhovedet. Det er så dejligt at opleve og det hjælper helt klartogså  på min egen stress.

 

Vejret var ikke rigtig med os, og PellePirat og jeg var anden sidst i vores gruppe, så vi ventede længe i kulden (læs: mega vind og blæst med regn og sne!) på at det blev vores tur. Heldigvis fløj tiden afsted med jokes og hyggelig snak. 

 

Udendørssøget var det første. Mange havde på dagen lidt udfordringer med det søg, så det glædede mig, at Piraten strøg over startlinjen og direkte ned i det korrekte område. Det var dog tydeligt for mig, at han ikke kunne lokalisere præcist HVOR den sad, og jeg kunne se at han tydeligt var påvirket af bordbænke sættet som gjorde det snævert og svært for ham at løse. Desværre gik tiden inden han blev færdig. Han var der hele tiden, men desværre på den forkerte side af bænken, så han ville kun have kunnet nå og markere søget, hvis han var kravlet under. Men han arbejdede, så flot, og kun en enkelt gang var han på et svinkeærinde, og dommeren (Mia) fortalte at flere hunde havde fejlmakreret dér, hvor han var gået hen.

 

Jeg skulle ( i bagklogskabens lys og med Mias kommentar efterfølgende) have hjulpet ham på modsatte side af bænken, for så ville han have kunnet markere.

Lesson Learned til næste gang.

 

 

 

 

 

Herefter køretøjssøg. Igen glædede det mig at se min skrappe Pirat flyve over startlinjen og direkte ind på bilen, og bum! Markerede! Desværre fik hundeføren her ikke meldt "FUNDET" korrekt, så der gik nogle sekunder førend jeg fik meldt ordentligt fund. Sådan er livet og det er taget til efterretning fremadrettet. Tiden på køretøjet var nu alligevel på kun 12 sekunder, så jeg tænker ikke, at jeg kan forlange mere af ham ;) 

 

Jeg er så glad for, at han er blevet så selvstændigt arbejdende, at jeg kan gå på lang afstand af ham, uden at han følger med mig, så jeg kan se hans kropssprog og se hvor jeg skal have ham hen bagefter, hvis ikke han har et fund med det samme.

 

Mia roste os for godt arbejde og vi grinte over min reaktion og hendes, da jeg troede jeg havde meldt "FUNDET" men ikke havde og jeg stod der i få sekunder helt paf.

 

 

Herefter var der pause og endnu mere snak og køb af mere hundelegetøj - aldrig gå ned på udstyr jo ! Og så måtte jeg låne tørre sokker af Aino. Som det ses tydeligt på billedet har jeg sneakers på. Dagen forinden bankede jeg nemlig min ene fod ind i en mursten og min højre fod var både blå og hævet, så det var det eneste jeg kunne have på. Igen, virkelig god stil og stemning til en prøve, at jeg lige kan låne et par varme og tørre sokker ;)

 

Sidst var indendørssøg og beholdersøg. Allerede inden vi gik i gang, kunne jeg se, at min lille Pirat var træt. Ikke af søgearbejdet, men derimod af indtrykkene. Det fylder meget for ham, med alt det hurlumhej og hunde på sådan en dag. 

Han arbejdede så fint og så struktureret selv. Jeg kunne se han var i fært, men kunne ikke helt tolke hvor den præcist var. Jeg kunne også se, at han heller ikke selv var sikker. Og da jeg ville hjælpe ham, kom jeg desværre til at bede ham søge lidt højt med hånden - hvilket han troligt gjorde - men den sad ret lavt, på præcis samme spot. 

 

Lonni (dommer) roste ham for at arbejde så godt og mig for at man virkelig kunne se, at jeg først lader ham afsøge selv, og derefter går ind og hjælper til, hvis nødvendigt, så jeg sikrer mig at vi har afsøgt det hele. Og hun sagde, at det var så tydeligt at min dirigering med hånden havde ledt ham op i stedet for ned, og dermed fik vi ikke indendørssøget. Men igen, ikke fordi han ikke kan søge, men simpelthen fordi hans fører ikke var skrap nok og fik dirigeret ukorrekt. Sådan er det.

 

Sidst var der beholdersøg. Det eneste moment jeg fortsat ikke er lykkedes med at overbevise Piraten om er sjovt .. Han kan sagtens lave et beholdersøg, men han synes virkelig, at de beholdere er uinteressante. Så jeg var lidt spændt, eftersom det var det sidste søg på dagen, fordi han var træt og ikke mindst, fordi beholderne stod i en ret smal gang op ad væggen, så jeg var sikker på at det i Piratens verdens kunne ligne et indendørssøg. Han strøg også ind og kiggede ikke på alle kasserne og gik i gang med at søge området. Jeg fik ham dirigeret tilbage og viste ham beholderne en ad gangen. Ved nr. 3 markerede han helt tydeligt og det var korrekt kasse. 24 sekunder tog det os. Så selvom han ikke var lige på beholderne fra start, og han ikke synes de er sjove - så er det tydeligvis ikke svært for ham. 

 

Vi indfriede alle vores mål og kriterier for dagen: Min aller sejeste Pirat var glad og arbejdede bare PÅ i alle søgene. Ingen dikkedarer eller noget andet. Arbejde og tunnelsyn, hold fast hvor jeg elsker at se det!!! Især fordi han kan gå fra at være lidt distræt inden søget (grundet omgivelserne) men så snart han går over starten, så er der ingen bullshit. 

 

Han kan løse de søg, der er sat op. At han ikke fik alle 4 momenter må tilskrives hundeføreren. Heldigvis var det ikke et kriterie at få alle 4 momenter. Han laver ingen fejl. det gjorde han heller ikke sidst. Det er jeg glad for. Jeg er GLAD for, at jeg ved, at han ikke sætter poterne på hverken biler eller beholdere og at han ikke slikker eller tisser i områderne. Det er jeg glad for, at jeg ikke skal bekymre mig om. At jeg kan have fuldt fokus på HAM.

 

Ovenordnet: Det lykkedes 5 hunde på dagen at indfri 100 point, af dem fik 4 en 1. præmie, altså NW1 titlen (hvis ikke man havde den i forvejen). Ud af 33 deltagende ekvipager. 

 

Det gør mig glad at stille til konkurrencer og vide, at han kan håndtere det. Vi skal ikke i klasse 2 lige foreløbig. Heller ikke selvom vi hentede NW1 titlen i morgen. Vi skal bare hygge os i klasse 1 og have gode og overskudsagtige oplevelser. Om 14 dage skal vi til endnu en NW prøve. På Garbogaard. Det er jeg sikker på bliver lige så godt som denne. Og målene/kriterierne vil ikke have ændret sig meget fra denne prøve. Det vigtigste er en glad PellePirat. Rosetter og titler er benefits. 

 

Og aller sidst, hvor er det bare skønt at stå til præmieoverrækkelsen og klappe og huje af dem, der vandt rosetter. Hold fast, når man bare helt åbenthjertet kan klappe og huje fordi man synes, at de fortjener det - helt uden at stå og være trist over, at man ikke selv kommer hjem med en roset. Det er altså en GLÆDE uden lige. Det synes jeg er rart og siger noget om sammenholdet os Nose Workere imellem <3 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Udvalgte blogindlæg

Fra 3 til 1 hund på 3 måneder

January 30, 2017